Oldal kiválasztása

Champagne-nak kizárólag a Francia Champagne régióból származó gyöngyöző nemes borokat szabad nevezni.

A Franciaországból, de nem champagne-ból származó gyöngyöző italokat nevezhetik crémant-nak, a spanyol honból származó palackos erjesztésű italt cava-nak, egyes olasz területekről érkező italokat, Asti spumanténak vagy Franciacortának.  Hazai nevén pedig pezsgőnek nevezzük.

Testvéreim siessetek, a csillagokat iszom

Dom Perignon

apát, hautvillier-i bencés apátság

A pezsgő születése

Az 1660-as évek végén járunk észak-kelet Franciaországban, Champagne régióban. Itt áll a hautvillier-i bencés apátság. Az apátság fiatal pincemestere Dom Perignon atya. (1638-1715)  Nem régen kapta a kinevezését és közeledik a Karácsony ezért szeretne egy kellemes bort adni társainak. Egyik kedvenc foglalatossága, hogy kevergeti a különféle szőlőböl készült borokat. Különféle borok házasításával újabb és újabb ízkombinációkat kísérletez ki.  Hosszan nézegeti palackjait, különböző kísérleteinek eredményeit. Majd kiválaszt és kibont egy még erjedetlen cukrot tartalmazó újbort mely valódi parafa dugóval van ellátva. Ahogy kitölti, hogy megkóstolja, akkor látja, hogy a bor “gyöngyözik”. Kíváncsian belekóstol, majd -állítólag ekkor hangzik el a legendává vált mondata- ” A csillagokat iszom “.

Mivel a szerzetestársaknak is nagyon izlik az újfajta gyöngyözőbor, ezért igen hamar híre megy az újításnak.

A parafa dugó is hatalmas újításnak számít, hiszen korábban egy darab fa köré tekert rongyot használtak az üvegek lezárására. A Parafa a Meditárrániumban őshonos Paratölgy kérgéből készül. Portugál vagy spanyol szerzetesek közvetítésével jut el az Atyához.  Később Dom Perignon már nem elégszik meg a parafa dugóval, hanem viasszal és zsineggel is lezárja, hogy biztosan ne illanjon el a széndioxid. Angliából származó vastagfalú sötét színű üvegekbe palackozza, mely jobban ellen áll a nyomásnak.

Et voila! 🙂

Megszületett a pezsgő!

Természetesen új módszerét nem tudja sokáig titokban tartani, a helyi, környékbeli borkereskedők hamar elkezdik utánozni. Leghíresebb nevek: Moët et Chandon,  Pommery et Greno, Mercier és még sokan mások.

Ez a legendája, hogy valóban így történt-e azt ma már nem tudjuk meg. Állítólag a habzóbort már a rómaiak is ismerték. Más források szerint a pezsgőt Angilában találták ki, valamivel korábban. Mégpedig itt is a véletlennek köszönhetjük létrejöttét. A történet szerint I. Jakab király ( 1566-1625) uralkodása idején az angolok fa helyett szénnel kezdték a borosüvegeket gyártani. Ez egy jóval erősebb, vastagabb falú palackot eredményezett. Enélkül elképzelhetetlen lenne a pezsgőgyártás, hiszen a hagyományos borosüveget szétfeszítené a palackban levő nyomás.  Tehát a palack rendelkezésükre állt. Állítólag a Champagne-i habzóbort már Dom Perignon atya előtti időkben is fogyasztottak angliában. Azonban túl könnyűnek találták és kevés cukrot, vagy melaszt öntöttek hozzá. Nem tudták, hogy ettől újra forrani kezd, majd habzóborrá alakul.

Akár melyik történet is igaz, ami viszont tény, hogy igazán híressé, népszerűvé Dom Perignon atya “újítása” után válik.

A pezsgő felemelkedése

A történet úgy folytatódik, hogy rövidesen a Napkirály XIV. Lajos király asztalára is ez kerül. Aki bevezeti a pezsgős reggeliket, így rövid időn belül az arisztokrácia kedvelt italává válik. Innentől megállíthatatlan a diadalmenete. Napoleontól kezdve James Bondig, Madame de Pompadour-tól Marilyn Monroe-ig számos híres, hírhedt ember népszerűsítette tovább.

A XIX. század közepén Magyarországon is megindul a pezsgő gyártás

A pezsgő is mint sok minden más – Széchenyi István jóvoltából került be a magyar köztudatba. Nemsokkal ezután megalapítják az első magyar pezsgőgyárat 1825-ben Pozsonyban.  (Ne felejtsük, akkoriban az még Magyarország területe volt.) Majd rövidesen Budapesten és számos másik helyen is alakultak Pezsgő gyárak. Amely még napjainkban is töretlen népszerűségnek örvend, a Törley Gyár Budafokon indult 1882-ben. Törley család rendkívül sokat tett a termék szélesebb körben való elterjesztéséért. Ebben az időben az arisztokrácia kizárólag francia pezsgőt fogyasztott. Az első valódi reklámkampány is Nekik köszönhető. Művészi plakátjaival és egyéb grafikáival hamarosan kedvelté és ismerté vált a termék.

Az alábbi képeket a Törley Pezsgőpincészet kft achívumából kaptam szíves felhasználásra. Külön köszönet az általuk kapott hasznos háttérinformációkért, melyet a cikkíráshoz felhasználtam.

A képek kattintással lapozhatóak.

A pezsgő töretlen tündöklése

A xx. században már töretlen népszerűségnek örvend. Megjelenik a tömegkultúra, a filmek, a reklámok. A mozisztárok is reklámozzák, híres filmjelenetekben szerepel. Számos híres színészhez köthető legendák keringenek a neten. James Bond nem csak a Martinivel kapcsolatban hozható hírbe, hanem a pezsgővel is. Több filmjében is szerepet játszik a pezsgő. Kedvenc márkája természetesen egy angol klasszikus: a BOLLINGER

Milyen a jó pezsgő?

Hogy ki melyiket kedveli az izlés dolga. Fontos, hogy minőségi borból, megfelelő eljárással készüljön.  Fontos, hogy minden pezsgőt a megfelelő hőfokon és ahhoz illő pohárból fogyasszunk, hogy a maximális élvezetet nyújthassa.  A javaslat szerint a pezsgő aromája általában 6-8 °C-on érvényesül a legjobban. Azonban az igazán nemes pezsgőket, champagne 11-12 °C-on kínálják.

Megkülönböztetünk szinük szerint fehér, rosé és vörös pezsgőt.

CUKORTARTALMUK ALAPJÁN pedig :

  • brut nature –  max 3 g/l
  • extra brut  -max 6 g/l
  • brut (különösen száraz) – max 12 g/l
  • extra dry (extra száraz) – 12-17 g/l
  • sec vagy dry  (száraz) – 17-32 g/l
  • demi sec, medium dry (félszáraz ) –  32-50 g/l
  • doux, sweet (édes) – min 50 g/l pezsgőket.

Megkülönböztetjük a pezsgőket aszerint is, hogy milyen eljárási módon készültek.

  • TANKPEZSGŐ – (Méthode Charmat)   Ezen eljárás alkalmával a bort hatalmas tartályokba, úgynevezett tankokba töltik.  Itt erjed és érlelődik.  (kb 6 hónapig )Majd a legvégén palackba töltik. 
  • KLASSZIKUS – (Méthode Transvasée)   Ez esetben a bort 1,5 literes úgynevezett erjesztő palackokba fejtik, erjesztik, érlelik. Általában minimum 1 évig, majd ezután kerül palackozásra. 
  • TRADICIONÁLIS – (Méthode Traditionelle) Ez az a módszer, ahol a pezsgőt egyből a palackba töltik, majd ferdén megdöntve állványokon tárolják. Rendszeresen mozgatni kell, és a keletkezett “seprőt”- eltávolítani. Természetesen  ez a módszer a leginkább élő-munka és időigényes. Ezért ez a legkíválóbb minőség, egyben a legdrágább is. 

Mindig fogyaszd mértékkel 🙂

Ha tetszett a cikk oszd meg barátaiddal is 🙂

Szeretném elmondani, hogy mivel ezt a blogot egyenlőre hobbiból csinálom, ezért nincs bevételem belőle. Amennyiben hasznosnak, érdekesnek találod bármelyik bejegyzést kérlek oszd meg a barátaiddal is. Ezzel segíteni tudsz, hogy hirdetések helyett minél több minőségi tartalomra költhessem a pénzemet. Köszönöm 🙂

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

hogy elsőként értesülj legfrissebb híreikről

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Érdekesnek találtad?

Oszd meg barátaiddal is!