Oldal kiválasztása

Egyik legnépszerűbb téli alkoholos italunk a forralt bor. Már a rómaiak is itták, kedvelték. Fűszer Bor néven volt ismeretes. Alkhol tartalma alacsonyabb, mint a hagyományos bornak, ezért valamivel bátrabban hódolhatunk a kóstolgatásának

A jóbort is csak mértékkel fogyaszd

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a mértékletes borfogyasztás, különösen a vörösbor jót tesz az egészségnek. Maximum 2-3 deciliter vörösbor jót tesz a vérkeringésnek,  az emésztésnek a benne lévő antioxidánsok pedig az immunrendszerünket erősítik.  Erről számtalan helyen olvashatunk, most inkább azt nézzük meg, hogy miben különbözik a forralt bor a hagyományostól.

Miben különbözik a forralt bor hatása az egészségre a hagyományos borhoz képest?

Természetesen megtartja a bor értékes anyagait, amennyiben -nevével ellentétben- nem forraljuk fel, csak hevítjük. Az ideális kb 75-78 Celsius fok hőmérséklet. Ha ennél magasabb hőfokra melegítjük, akkor elpárolog az alkohol nagy része, és a borban lévő vegyi anyagok is átalakulnak. Veszít vitamin és ásványianyagából is.

A hozzáadott fűszerek pedig még értékesebbé, egészségesebbé teszik. Minden fűszer egyben gyógynövény is. Más- más hatóanyag tartalommal különböző egészségügyi problémákra vannak rendkívül kedvező hatással.

Az igazán jó forralt bor kíváló minőségű borból, valódí fűszerekkel és- esetleg-mézzel vagy barna cukorral ízesítve készüljön.

Milyen fűszerek illenek a forralt borhoz és azok élettani hatásai

Alább részletesebben bemutatjuk a leggyakrabban használt fűszereket. Az egyik legjobb dolog a forralt borban, hogy számtalan módon variálható. Az itt felsoroltakon kívül adhatunk még hozzá, kardamont, valódi vaniliát, narancshéjat, chilit, szárított és friss gyümölcsöket, citrom, narancs, alma, szilva, körte darabkákat, rumot. Kizárólag az ízlésünk és a fantáziánk szabhat határt

Miért jó a fahéj a forralt borba?

  • íz és illatanyagai révén nagymértékben javítja a forralt bor élvezeti értékét
  • emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő
  • hurutoldó hatása van
  • jó hatással van a szív- és érrendszerre
  • csökkenti a vércukorszintet

Miért jó a szegfűszeg a forralt borba?

  • íz és illatanyagai révén nagymértékben javítja a forralt bor élvezeti értékét
  • emésztésjavító, megnyugtatja a simaizmokat
  • méregtelenítő hatása van
  • megfázás tüneteit enyhíti

Miért jó a csillagánizs a forralt borba?

  • íz és illatanyagai révén nagymértékben javítja a forralt bor élvezeti értékét
  • görcsoldó hatása van
  • gyomorerősítő, étvágyjavító
  • influenza esetén kíváló vírusölő hatása van
  • immunrendszer erősítő

Miért jó a szerecsendió a forralt borba?

  • íz és illatanyagai révén nagymértékben javítja a forralt bor élvezeti értékét
  • stresszoldó, antidepresszáns
  • serkenti az agyműködését
  • vágyfokozó hatása van
  • fájdalom és gyulladáscsillapító

Miért jó a gyömbér a forralt borba?

  • íz és illatanyagai révén nagymértékben javítja a forralt bor élvezeti értékét
  • emésztésjavító, méregtelenítő
  • gyulladáscsökkentő
  • súlycsökkentő, zsírégető
  • hangulatjavító, elűzi a depressziót
  • köhögéscsillapító

Ha már ennyi egészséges érvet sikerült felsorakoztatni, hogy miért is jó Nekünk, ha élvezni szeretnénk a forralt bor áldásos hatásait, akkor álljon itt egy klasszikus recept, mely otthon is könnyedén elkészíthető:

  • 7 dl jó minőségű vörösbor
  • 2 db fahéj
  • 8-10 db szegfűszeg
  • 2-3 kanál méz
  • 1 pohár narancslé
  • 1 citrom

Elkészítése: Lassú tűzön hevítsd a bort a fűszerekkel együtt.  Tartsd kb 75 Celsius fokon. Vigyázz, hogy ne forrald fel! 

Kicsit hagyd állni, majd adj hozzá egy pohár narancs levet. Ezután izlés szerint édesítheted mézzel, tovább ízesítheted pár csepp citrommal. Szervírozd melegen. Díszítsd fel a poharakat citromkarikával, fűszerekkel ízlésesen

Egészségedre! 🙂

Ma a vásárokban, fesztiválokon rengeteg féle, fajta forralt bort árulnak. Vannak közöttük kíváló minőségűek és vannak olcsó – ne adj Isten- pancsolt borokból készültek. Vannak akik azt gondolják, hogy a fűszerek, vagy a mesterséges ízesítők elfedik majd a bor gyenge minőségét.

Azonban ahogy már említettük, hogy az igazán jó forralt borhoz jó minőségű alapanyag szükséges. Ha nem ebből készül, akkor fejfájást, émelygést okozhat.

Amennyiben nem derül ki egyértelműen, hogy milyen bor az alapanyag, akkor ne szégyeljük megkérdezni az árusokat, hogy milyen borból készült és honnan származik. 

Ha meg tudják mondani a termelő nevét és a bor fajtáját is, ha elegendő információjuk van a borról, akkor van esély, hogy valóban minőségi borból készült

Felhasznált anyagok:

Ha bővebb tájékoztatást szeretnél a fűszerek hatásairól, akkor itt találsz: http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon

Ha tetszett, érdekesnek találtad ezt az írást, akkor oszd meg barátaiddal is.

Ha szeretnél folyamatosan tájékozódni legújjabb írásainkról, akkor kedveld a Facebook-os oldalunkat.

Íratkozz fel hírlevelünkre is!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

hogy elsőként értesülj legfrissebb híreikről

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Érdekesnek találtad?

Oszd meg barátaiddal is!